Ekonomi

Vem ska du välja att starta bolag med?

Dela artikel

Vem ska du välja att starta bolag med?

Att starta bolag med någon är som att hitta sin partner som du kan tänka dig att gifta dig med men på en platonisk nivå. Samma pusselbitar som får ett förhållande att fungera gör att din nya partnerskap fungerar.

För 9 år sen valde Mikael Steiser, en av Corplus grundare, att gå vidare från en fantastisk resa där han varit med och byggt ett fint bolag. Han berättar:

”Jag kom till en punkt när jag inte hittade rätt gnista och engagemang. Så innan det kunde ha blivit ett destruktivt partnerskap så kom vi överens om att gå skilda vägar. Precis som en bra skilsmässa. Jag hade lite nya affärsidéer men innan jag hann realisera någon av dem så träffade jag Pontus Holgersson. Han kunde addera till en ny dimension till min kompetens inom det område jag verkat i. Både jag och Pontus kände att vi ville göra något ihop på vårt första möte. Men båda spelade lite svårflörtade och vi träffades ett antal gånger till, innan vi nästan i kör sa: Vi kör!”

Mickes tips

🧡 Ska du starta eget med någon så ska du kunna tänka dig att ¨gifta dig¨ med personen. Det krävs att ni har samma engagemang.

🧡 Om ni i affärsplanen satt att ni ska ta ut första lönen efter 6 månader, sätt av en privat buffert. Det kanske inte sker förrän efter 12-18 månader.

🧡 Olika egenskaper och kompetenser är bra. Däremot är det avgörande att ni har samma grundvärderingar och att det finns tillit till varandra.

🧡 Det finns inga tjänster/produkter som säjer sig själv. Var beredd på många nej innan du får ditt första ja.

🧡 I tillväxt är det bättre att ta ett beslut än inget beslut alls. Däremot alltid med en kalkylerad risk.

🧡 Tro inte att du är oersättlig. Försök att alltid jobba för att verksamheten fungerar utan dig.

🧡 Bestäm dig tidigt att du inte ska jobba övertid. Annars är risken att du springer in i väggen under resans gång. Vad var då resan värd?

”Jag och Pontus har nu drivit Corplus i snart 9 år och det har fungerat makalöst. Vi kompletterar varandra, har kul ihop och är ärliga hur vi mår och tänker. Pontus egentliga enda brist är att han inte är så bra resesällskap”

 

 

Nyfiken på ett samarbete?

Vi ses gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan utveckla ett strategiskt samarbete med fokus på interimslösningar och förändringsprojekt inom ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss