HR

Omtanke ger kreativa lösningar för ett hållbart arbetsliv

Dela artikel

En text av Peter Lantz, områdeschef HR

Every cloud has a silver lining

Covid-19 (Corona-viruset) drar fram som en löpeld över världen. Många människor är sjuka och oroliga för nära och kära. Många är drabbade av viruset andra har anhöriga som är det. Verksamheter är starkt påverkade och anställda förlorar sina arbeten. Familjeförsörjare går utan arbete för att vi inte kan eller får leva som vanligt. Börserna rasar och många förlorar sin ekonomiska trygghet. Det liv som vi vant oss vid med fri rörlighet, sociala tillställningar och konsumtion är tillfälligt (?) satt på paus.

 

Oro och kris föder omtanke som skapar innovation

Oron är självklar och naturlig, men i varje kris föds kreativitet och omtanke. I svåra perioder skapas lösningar. När allt går bra är det lätt att luta sig tillbaka och njuta av det som är. Nu är läget annorlunda, vilket vi ser exempel på varje dag. Den omtanke som vi ger våra medmänniskor, den kreativitet som vi ser exempel på runt omkring oss och den lösningsfokuseringen som vi ser saknar motstycke. Vi hjälper vänner, kollegor, bekanta, anhöriga och grannar. Vi hjälps åt med att handla till de som är sjuka, butiker kör hem varor, matbutiker håller öppet utöver normala öppettider för att våra äldre ska kunna handla ifred för minimal smittspridning. Studenter på våra högskolor och universitet tillverkar desinfektionsmedel åt våra sjukhus och hjälper våra ungdomar med hemstudier. Vi bryr oss om våra äldre anhöriga som vi inte har tid med i normala fall. Vi visar omtanke och ger av vår tid på ett osjälviskt sätt.

 

Resandet och rörligheten har påverkats starkt, vilket skapar stora konsekvenser men vi ser att digitala lösningar för möten faktiskt fungerar riktigt bra. Vattnet i Venedig är renare än på lång lång tid, luftföroreningarna minskar markant över drabbade områden och snart kommer vi se flera positiva effekter av vårt minskade resande. Miljön är en vinnare i denna svåra tid. Kanske är vi alla vinnare på sikt. Kanske ser företagen att många arbetsuppgifter går att genomföra på distans i en högre omfattning än vi tillåtit oss att förstå tidigare. Kanske skapar det digitala arbetssättet förutsättningar till minskad stress och större möjligheter till ett långt och hållbart arbetsliv på sikt.

 

Möjligheter för ett hållbart arbetsliv

En stor utmaning, men också möjlighet, är att ta till vara på alla positiva krafter som vi ser exempel på nu. Alla HR-avdelningar runt om i samhället borde fånga upp alla kreativa lösningar, bekräfta kollegornas sätt att arbeta lösningsorienterat, digitalt och i samarbete med respekt för varandra och verksamheten. Om vi lyckas med det kommer vi inte bara klara denna svåra tid och återgå till det ”normala” utan komma ut på andra sidan starkare, klokare och mer ödmjuka. Vi kan låta våra småbarnsföräldrar arbeta hemifrån mer, lösa många möten digitalt, låta de med äldre anhöriga gå tidigare från jobbet ibland för att se till att de har det bra och besöka dem oftare. Vi kan också aktivt arbeta med den omtanke som finns inom oss. Lyckas vi med det så kommer sjuktalen gå ned och samhället kommer allt mer präglas av omtanke och hjärta. Det kommer att löna sig för företagen, miljön och samhället i stort.

 

Vi på Corplus hjälper gärna till med våra erfarenheter och vår kompetens. Vi erbjuder just nu gratis rådgivning kopplat till att hur HR kan ta tillvara på möjligheterna som de positiva krafterna skapar. Vi vill gärna hjälpa till med att omfamna möjligheterna för att bidra till ett bättre arbetsklimat nu och i framtiden. Självklart diskuterar vi också gärna de utmaningar som finns här och nu också.

 

Ta hand om dig själv och andra.

Nyfiken på ett samarbete?

Vi ses gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan utveckla ett strategiskt samarbete med fokus på interimslösningar och förändringsprojekt inom ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss