interimskonsult lön

Lön

Interimskonsult inom lön – så funkar det

Dela artikel

Att arbeta som konsult innebär möjlighet till varierande uppdrag och att verka i olika verksamheter, kulturer och organisationer. Det är oerhört lärorikt och bygger såväl erfarenhet som personlig utveckling.

En konsult behöver utöver bred och djup kompetens även ha ett prestigelöst sätt av att vara genuint nyfiken. Det bör dessutom finnas en stark vilja att bidra i arbetet, påverka både företagets, dina medarbetares och din egen utveckling.

För att skapa framgångsrika resultat, är ett intresse för människor och verksamheter grundläggande men också förmågan att snabbt bygga tillit och skapa relationer.

För att få en inblick i arbetet som interimskonsult inom lön så passade vi på att ställa några frågor till Jessica Wallin Lautensack, auktoriserad lönekonsult med HR-kompetens hos Corplus.

Alla konsulter inom Corplus affärsområde lön har lång, bred och djup erfarenhet men med olika specialistkompetenser. Det kan till exempel vara projektledning i samband med systembyten, implementationer/uppgraderingar, inrangering i samband med förvärv, processutveckling, ledarskap eller att köra löner från ax till limpa. Kompetenserna spänner givetvis över flera olika lönesystem och kollektivavtal.

Hej Jessica Wallin Lautensack, vad är det bästa med att arbeta som interimskonsult?

– Första perioden ute hos kund är alltid väldigt spännande. Det är nya människor, nya rutiner, system och man är efterlängtad samt mycket välkommen”. Jessica fortsätter ”Jag får energi av att se det ”nya”, vilket man som interimskonsult får vara med om många gånger. Jag trivs och motiveras av all variation ute på uppdragen och att få påverka samt bidra med min kompetens och min erfarenhet. De uppdrag jag haft har främst handlat om att delta i förändringsarbeten, implementation av förvärv och utbildning.

Konsultrollen kräver att konsulten har stor förmåga att snabbt anpassa sig till nya miljöer, organisationer, arbetssätt och kulturer. Vad har du för knep för att snabbt sätta dig in i ett nytt uppdrag och börja leverera på kortast möjliga tid?

– Det första jag gör är att ”boa” in mig, vilket innebär att starta upp en OneNote där jag bland annat antecknar namnen på mina nya kollegor och deras roller. Jag brukar starta upp ett frågebatteri som är ett levande dokument under hela uppdraget. Jag tycker det är viktigt att lyssna in och förstå uppdraget men också att skapa relationer med öppna dialoger för att skapa trygghet och förtroende.

Vad är din styrka som konsult?

– Min styrka som konsult är att jag använder min erfarenhet och kunskap från tidigare uppdrag hos olika företag samt även kunskaper som jag fått genom att arbeta tillsammans med andra duktiga personer hos kunderna. Jag lär mig något nytt varje dag. Jag är heller inte rädd för att pröva olika idéer och lösningar i såväl system som i organisationer. På så sätt tar med mig russinen ur kakan in i framtiden och jag har många russin nu som jag gärna delar med mig av.

Vad kan uppdragsgivaren göra för att underlätta för interimskonsulten?

– Det är viktigt att uppdragsgivaren är tydlig med vad det är företaget vill ha ut av konsulten som är på plats. Genom tydligheten kan jag som konsult få möjlighet att förbereda mig ordentligt och tidigt kunna bidra med idéer eller lösningar.

Vad ser du för fördelar för en uppdragsgivare att ta in en interimslösning på en chefsposition?

– När det är en chefsförändring tycker jag det är bra att ta tillfället i akt och se över organisationen. Oftast är det en lösning att börja med en interimschef som är van vid förändringsarbete och kan lyfta kompetensnivån samt belysa förbättringsområden. För kunden är det viktigt att säkerställa en kvalitativ rekrytering och känna att de hittat rätt, vilket en interimslösning ger tid till.

Hur är det att arbeta som anställd konsult på Corplus?

– Vi passar varandra väldigt bra, Corplus ger mig trygghet och utveckling. Vi bryr oss på riktigt om varandra och våra kunder. Det är väldigt kul att få vara med på denna resa tillsammans. Jag har en väldigt stor nytta av mina kollegor och andra konsulter inom Corplus Lön. Det jag kan mindre om kan jag alltid få hjälp av någon annan expert med.

Jessica Wallin Lautensack

  • Arbetat med lön i 20 år
  • Anställd på Corplus i 4 år
  • Gift, 2 vuxna barn och 2 katter
  • ”När jag inte jobbar då trivs jag bäst med att ta det lugnt, lyssna på sommarpratare eller poddar”
  • Älskar att vara ute med båten

 

Vill du veta mer om livet som konsult och få rådgivning om hur man tar klivet in i konsultvärlden? Är du kanske redan konsult eller känner någon som du tror borde ingå i vårt nätverk? Tvecka då inte att kontakta någon hos oss på Corplus!

 

Behöver du stöttning med en konsult inom lön? Tveka då inte att kontakta oss.

Nyfiken på ett samarbete?

Vi ses gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan utveckla ett strategiskt samarbete med fokus på interimslösningar och förändringsprojekt inom ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss