Hållbara affärer med CSRD

Ekonomi – 20 februari 2024

Hållbart företagande med CSRD – en snabbguide

Dela artikel

CSRD innebär att företag, som en integrerad del av sin årsredovisning, ska tillhandahålla en omfattande hållbarhetsrapport. Denna rapportering täcker miljömässiga, sociala och företagsstyrningsaspekter (ESG). Målet är att öka transparensen och jämförbarheten i företagens hållbarhetsarbete, vilket underlättar en rättvis bedömning och stöder företagen i deras hållbarhetsstrategier.

Att ha en hållbar affär blir en allt viktigare konkurrensfördel. Transparenta och jämförbara hållbarhetsrapporter är nu en förutsättning för att engagera och behålla kunder, investerare och medarbetare.

Genom CSRD-rapportering får extern part insikt i vilka hållbarhetsrelaterade åtgärder som görs för att bibehålla och stärka företagets position. Det kan innebära förbättrade sociala initiativ, utveckling av interna processer, översyn av medarbetarnas välmående och utformning av strategier för att nå klimatmål.

Transparenta och jämförbara hållbarhetsrapporter är nu en förutsättning för att engagera och behålla kunder, investerare och medarbetare.

CSRD – vad står det för?

CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och är EU:s riktlinjer för att rapportera och kommunicera företagens hållbarhet inom tre kärnområden:

  • Klimat
  • Ekonomi
  • Sociala aspekter

Bolagsstyrning och ekonomisk hållbarhet

För att säkerställa hållbar framgång i en föränderlig värld, behöver företag bygga in robusta system för bolagsstyrning och ekonomisk hållbarhet. Detta inkluderar att ha klara riktlinjer för affärsetik, riskhantering och transparens i finansiella rapporter.

En stark bolagsstyrning främjar ansvarsfulla beslut och en kultur som värderar långsiktighet och etiska affärspraktiker. Ekonomisk hållbarhet handlar inte bara om omedelbar vinst utan också om att investera i framtida möjligheter och innovationer som kan leda både till affärsmöjligheter och positiva samhällseffekter.

Klimatredovisning för företag

Klimatredovisning är ett sätt för företag att mäta och kommunicera sin klimatpåverkan. Detta omfattar beräkning av växthusgasutsläpp, energianvändning och andra faktorer som bidrar till klimatförändringar. Genom att identifiera och rapportera dessa data kan företag inte bara minska sin miljöpåverkan utan även hitta effektivitetsvinster och kostnadsbesparingar. En transparent klimatredovisning visar företagets engagemang för en hållbar framtid och kan även fungera som en viktig indikator för investerare och kunder som söker miljömedvetna samarbetspartners.

Social hållbarhet – mät ditt företags inverkan

Social hållbarhet fokuserar på företagets inverkan på människor – från anställda till den bredare gemenskapen. Det inkluderar arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, mångfald och inkludering samt bidrag till samhällsutvecklingen.

Att mäta och förbättra de sociala aspekterna av verksamheten är avgörande för att bygga ett starkt varumärke och en lojal arbetsstyrka. Det främjar även innovation och tillväxt genom att skapa en arbetsplats som attraherar och behåller talanger samt förstärker företagets relationer med kunder och samhällen.

Påverkan på hela organisationen

Effektiv CSRD-rapportering kräver en grundlig analys av företagets hållbarhetspåverkan, där alla processer och verksamhetsgrenar beaktas. Det innebär en genomgång av hela värdekedjan, från inköp till leverans, för att säkerställa att både interna och externa hållbarhetsaspekter (enligt principen om dubbel väsentlighetsanalys) adresseras.

Denna omfattande strategi garanterar att hela organisationen är involverad och engagerad i hållbarhetsarbetet.

Kunskapsluckor och en bristande medvetenhet om hållbarhetsfrågor kan utgöra hinder för företag. Att tidigt identifiera och engagera de delar av organisationen som berörs är därför kritiskt för en framgångsrik anpassning.

Det är dock inte tillräckligt att bara ha teknisk expertis; företag måste även omforma sin kultur och sina arbetsmetoder. Hållbarhetstänkandet bör integreras som en kärnkomponent i företagskulturen och inte ses som enbart ett svar på regulatoriska krav. En sådan förändring kräver dedikation och en vilja att låta hållbarhetsprinciperna genomsyra alla företagets beslut och aktiviteter.

Vilka företag påverkas av CSRD?

CSRD är den senaste utvecklingen inom hållbarhetsredovisning, en uppgradering av det tidigare NFRD-ramverket som riktar in sig på icke-finansiella aspekter. Uppdateringen grundar sig på att NFRD upplevdes som för otydlig och allmän, vilket fått EU-kommissionen att svara med stramare regler och klarare riktlinjer. Här är ambitionen att standardisera och förbättra kvaliteten på rapporterad information, vilket i sin tur ska göra det enklare för företag att på ett pålitligt sätt rapportera sociala och miljömässiga konsekvenser av sin verksamhet.

Under NFRD:s era var det endast större börsnoterade företag som berördes – en grupp på cirka 11 000 aktörer. Med CSRD vidgas nu ramarna betydligt; det handlar inte bara om att inkludera fler företag, utan också om att fördjupa kriterierna. Vi räknar med att när CSRD väl är på plats, kommer den att täcka nästan 50 000 företag. Denna lagstiftning sträcker sig över olika företagsstorlekar, allt från de största bolagen till de som är noterade och vidare till de medelstora och de mindre.

Implementering av CSRD – viktiga datum

  • 1 januari 2024 för företag som redan omfattas av NFRD.
  • 1 januari 2025 för stora företag utanför NFRD.
  • 1 januari 2026 för noterade små och medelstora företag.

Hur förbereder du ditt företag?

Rapporteringen av växthusgasutsläpp blir en grundläggande del i alla företags hållbarhetsredovisning. Utöver detta kommer rapporteringen att omfatta en rad andra faktorer som är centrala för verksamheten och dess påverkan på omgivningen, såsom energiförbrukning, miljöpåverkan, anti-korruptionsarbete och arbetsförhållanden – alla viktiga komponenter i ESG-faktorerna (Environmental, Social, Governance).

CSRD kommer att innebära att företag behöver se över och ofta omstrukturera sina rapporteringsprocesser för att inkludera dessa hållbarhetsfaktorer. Att väva in miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning i redan etablerade system kan vara en komplex och tidstung process. Det är viktigt för företag att börja med att kartlägga vilka förändringar som är nödvändiga för att ställa om och vara väl förberedda för den här typen av rapportering.

Standardisering av redovisningsprinciper

Att utforma en standard för hållbarhetsredovisning är en nyckelaspekt av CSRD, och för detta ändamål arbetar EU med att skapa Europeiska Hållbarhetsrapporteringsstandarder (ESRS). För närvarande arbetar man med tematiska och sektorsövergripande standarder för miljö, sociala frågor och bolagsstyrning (ESG). Det är komplext att definiera sektorspecifika standarder som både speglar de unika förhållandena för varje bransch och samtidigt upprätthåller en jämförbar och transparent standard, men målet är att ha dessa på plats till 2024.

Insamling av data och datakvalitet

Datainsamling och verifiering av datakvaliteten är kritiska för att uppnå en framgångsrik CSRD-rapportering. Många företag står inför utmaningen att integrera system och processer som säkerställer att de sociala och miljömässiga målen är pålitliga. På marknaden finns en mängd systemstöd som kan underlätta hantering av hållbarhetsdata och som är anpassade till CSRD-direktivets krav.

Hur får ni kontroll på vad som gäller för just er?

Om ni saknar interna resurser för att utvärdera och anpassa er verksamhet enligt de nya hållbarhetskraven, är vår rekommendation att söka extern expertis. De kan bistå med allt från anpassning av regelverket och rapportlösningar till strategier för informationshantering.

Vi ser fram emot att stödja er i strävan mot en hållbarare planet. Behöver ni konsultation längs vägen, tveka inte att kontakta oss!

 

 

Nyfiken på ett samarbete?

Vi ses gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan utveckla ett strategiskt samarbete med fokus på interimslösningar och förändringsprojekt inom ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss