Lön – 28 augusti 2023

Beräkna och betala ut korrekt slutlön

Dela artikel

Slutlönen är den sista ekonomiska transaktionen som sker mellan arbetsgivaren och den anställde, den är således en viktig del för ett bra avslut för båda parter.

Genom att hantera denna process på rätt sätt kan du undvika onödiga konflikter och juridiska problem. En felaktig slutlön kan exempelvis leda till att en löneskuld uppstår, som kan bli svår att hantera efter att medarbetaren har avslutat sin anställning. I den här artikeln kommer vi att guida dig genom de grundläggande delarna av slutlönsberäkning och utbetalning av den sista lönen.

Vad innebär slutlön

Slutlön är den sista ersättning en anställd erhåller när den avslutar sin anställning hos en arbetsgivare. Den är en summering av olika innestående saldon som inkluderar semesterlön, eventuell obetald lön, övertidsersättning och ibland kompensation för outnyttjade förmåner. Att förstå dessa olika komponenter är grundläggande för att kunna beräkna och betala ut rätt slutlön till anställda som har slutat. Enligt lag ska slutlön betalas ut senast en månad efter avslutad anställning (semesterlagen §30).

Så beräknar du korrekt slutlön

I de flesta lönesystem finns en automatiserad process som genererar ut slutlönen baserat på innestående saldon och ersättningar. Det är trots detta viktigt att du som löneansvarig har som rutin att granska att det har blivit korrekt.

När det kommer till att beräkna slutlön finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Här är några steg som hjälper dig att granska att processen genererat korrekt slutlön:

  1. Samla relevant information: Börja med att samla in all relevant information om den anställdes anställningstid, inklusive deras löneuppgifter, semesterrätt och eventuell frånvarotid under året som inte varit semesterintjänande.
  2. Beräkna semesterlön: För att beräkna semesterlönen multiplicerar du antalet outnyttjade semesterdagar med den anställdes semesterlön per dag. Beräkna semesterersättning på eventuella rörliga lönedelar som har tjänats in under året. Den rörliga semesterersättningen är 12 procent enligt semesterlagen, men kan variera beroende på kollektivavtal.
  3. Räkna med övertidsersättning: Om den anställda har ackumulerad övertid som ännu inte har betalats ut, se till att inkludera detta i slutlönen.
  4. Kompensation för outnyttjade förmåner: Om det finns förmåner som den anställda inte har utnyttjat, till exempel hälsoförsäkringar eller pensionssparande, ta hänsyn till dessa och lägg till dem i slutlönen om det är gällande rutin på ert företag. Har den anställde förmånsbil kontrollera att drivmedel och körjournal rapporteras in för sista månaden.
  5. Frånvaro: Kontrollera i tidssystemet (i det fall ni har ett separat system för tidrapportering) att eventuell frånvaro för perioden är överläst till lönesystemet så att den kommer med i slutlönen. Det är vanligt att den missas speciellt om den inte blivit attesterad och därför inte blivit överläst till lönesystemet i rätt tid.
  6. Löneskuld: Kontrollera att medarbetaren inte har en pågående löneskuld gentemot arbetsgivaren som i sådana fall skulle kunna regleras mot slutlönen (detta kan kräva medgivande från den anställde), eller om skulden överstiger slutlönen och medarbetaren behöver inkomma med en slutbetalning på överskjutande belopp separat.
  7. Förskott: Kontrollera att inget förskott har betalats ut till medarbetaren som ska regleras på slutlönen.
  8. Arbetsgivarintyg: Det är vanligt att medarbetaren önskar få ett arbetsgivarintyg efter avslutad anställning. Tänk då på att det inte kan genereras innan att slutlönen är utbetalad så att den sista utbetalningen kommer med i intyget.
  9. Avgångsvederlag: Vid vissa avslut av anställning kan det finnas ett avtal mellan arbetsgivaren och medarbetaren. Här gäller det att noga läsa avtalet för att säkerställa om det ska utgå ersättning i slutlönen.
  10. Lönespecifikation: Kontrollera att medarbetaren kan få åtkomst till den sista lönespecifikationen via era system. Om inte, behöver du säkerställa att den skickas ut per post eller på annat sätt till medarbetaren.

Hur Corplus kan hjälpa dig att säkerställa rätt slutlön

När det gäller att hantera slutlönsprocessen finns Corplus här för att hjälpa till. Vi erbjuder konsulter med specialistkunskap inom området, vilket säkerställer att beräkningarna görs korrekt varje gång. Våra erfarna konsulter är experter på att hantera komplexa lönefrågor och kan hjälpa till med att säkerställa att din organisation har processer och rutiner för slutlönshantering.

Vi förstår vikten av att ha tillförlitliga beräkningar, snabb leverans och kostnadseffektiva lösningar. Genom att samarbeta med oss kan du undvika kostsamma fel och få tillgång till expertstöd som hjälper dig att navigera genom de rättsliga aspekterna av slutlönehantering.

Regler och bestämmelser som berör slutlönen

När det gäller att betala ut slutlön är det viktigt att ha en klar förståelse för de rättsliga aspekterna och bestämmelserna som styr detta område. Här är några viktiga saker att tänka på:

  • Rätt tidpunkt: Se till att betala ut slutlönen inom den tidsram som anges i lagstiftningen eller i enlighet med anställningsavtalet och gällande kollektivavtal.
  • Skatt och sociala avgifter: Kontrollera de skattemässiga och sociala avgiftsaspekterna av slutlöneutbetalningen för att undvika eventuella felaktigheter.
  • Arbetsrättsliga regler: Följ arbetsrättsliga bestämmelser och se till att du följer alla skyldigheter gentemot den avslutade anställda.

Vägen till korrekt slutlön

Att beräkna och betala ut rätt slutlön är en viktig process för varje organisation. Genom att följa de rätta stegen och se till att du har rätt kompetens och processer kan du undvika problem och skapa en positiv avslutning för både företaget och de anställda som har slutat.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig en bättre förståelse för vikten av att beräkna och betala ut rätt slutlön och hur Corplus kan vara till hjälp i processen. Tveka inte att kontakta oss för mer information och stöd. Vi finns här för att hjälpa dig!

Nyfiken på ett samarbete?

Vi ses gärna för att prata mer om hur vi tillsammans kan utveckla ett strategiskt samarbete med fokus på interimslösningar och förändringsprojekt inom ekonomi, HR och lön.

Kontakta oss